Een ovenschotel smaakt het hele jaar door en is wat mij betreft niet iets wat je alleen maar in de winter eet. Het is bovendien ook makkelijk, want vaak kun je het van tevoren klaarmaken en op de dag zelf is het alleen maar een kwestie van in de oven zetten.
Geen Ferrari
De smaaktwist in dit recept zit hem in de goulashkruiden. Daar wil ik kort iets over vertellen: op mijn pagina's zie je soms reclame voorbijkomen. Wie denkt dat ik daar gillend rijk van word, heeft het mis. Althans, 11,47 euro in tweeënhalf jaar tijd vind ik een redelijk te verwaarlozen bedrag. Ze keren pas uit vanaf 25 euro, dus ik ga bij leven niet meer meemaken dat ik van de reclameopbrengsten Ferrari kan rijden.
Het mengsel goulashkruiden
Soms zul je ook reclame zien voor Van Beekum specerijen. Die zie je omdat ze gewoon heel goede specerijen hebben. Hun goulashkruiden is een mooi mengsel waar paprika de boventoon voert (zoals het hoort) en niet komijn en kruidnagel zoals in veel andere kruidenmengsels. Het is bovendien smakelijk pittig en daar houden we van. Wil je het minder pittig, gebruik dan eenvoudig wat minder van de kruiden of vervang een deel van het vocht door kookroom om het zachter te maken. De witte kool en aardappel in dit gerecht zijn overigens niet vies van wat pit. Probeer het maar eens:
De tekst gaat hieronder verder.
Dit heb je nodig voor 2-3 personen
plm. 200-300 gram varkensfiletlapjes
plm. 6 (kruimige) aardappelen
400 gram gesneden witte kool
1 ui
1 groene paprika
plm. 100 gram champignons
wokolie
vloeibare margarine
1-2 eetlepels (Van Beekum) goulashkruiden
zout en zwarte peper uit de molen
1-2 eetlepels allesbinder
heet water
scheutje kookroom (light)
klontje (room)boter
Daar gaan we
* Zet de oven op 240 graden.
* Vet een ovenschaal in met wokolie.
* Schil de aardappelen, pel en snipper de ui grof, snij de paprika in niet te kleine stukjes, snij de champignons in niet te dunne plakken, snij de filetlapjes in niet te dunne repen. Het mag allemaal wat robuust zijn.
* Kook de aardappelen in weinig water met wat zout in 20-25 minuten gaar, giet af en laat uitdampen.
* Verwarm ondertussen 3 eetlepels wokolie in een hapjespan en roerbak op matig vuur de witte kool in een minuut of tien tot ze zacht is. Breng op smaak met zout en zwarte peper.
* Verdeel de kool in de ovenschaal.
De tekst gaat hieronder verder.
* Doe 1-2 eetlepels vloeibare margarine in dezelfde hapjespan en roerbak op hoog vuur de varkensreepjes.
* Doe er de champignons bij en bak die tot ze bruin gaan kleuren.
De tekst gaat hieronder verder.
* Nu de uien en de paprika erbij en even laten meebakken.
* Doe 1-2 eetlepels goulashkruiden erbij en roer door.
* Schenk zoveel heet water erbij tot je een 'soep' hebt en laat aan de kook komen. Draai het vuur laag en laat een minuutje garen.
De tekst gaat hieronder verder.
* Stamp de aardappels met een klontje boter, een scheut kookroom en wat zwarte peper snel tot een grove puree.
* Bind het vocht in de hapjespan met allesbinder tot een licht gebonden goulashsaus. Proef of het naar je smaak is.
* Verdeel alles over de witte kool in de ovenschaal.
De tekst gaat hieronder verder.
* Verdeel de puree in grove dotten over het mengsel.
* Zet in de oven en draai de temperatuur lager naar 200-220 graden.
* Laat in 15-20 minuten bakken tot de puree een bruin korstje heeft.
De tekst gaat hieronder verder.